Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Azi e Ziua Autismului

Azi e Ziua Autismului

Numărul copiilor şi a persoanelor în stare de autism este în creştere – în fiecare ţară şi în fiecare grup rasial, etnic şi social, se spune în mesajul Secretarului General al ONU.

Deşi recunoaşterea autismului de către mediile ştiinţifice, medicale şi de îngrijire se îmbunătăţeşte, nivelul de conştientizare a publicului rămâne scăzut. Prin urmare, respectarea anuală a Zilei Internaţionale de conştientizare a autismului are o importanţă tot mai mare, fiind o oportunitate de a mobiliza pentru acţiune şi asistenţă.

Copii şi persoanele în stare de autism se confruntă cu provocări majore asociate cu stigmatizarea şi discriminarea, precum şi lipsa de acces la un suport. Mulţi luptă cu bariere multiple în viaţa lor de zi cu zi. Mult prea mulţi se confruntă cu o discriminare teribilă, abuz şi izolare, și încălcarea drepturilor fundamentale ale omului.

Autismul este o patologie complexă. Dar, în multe cazuri, un tratament corect la o fază incipientă poate ajuta. De aceea este foarte de important de a sensibiliza opinia publică despre simptomele autismului şi oferi servicii la o etapă timpurie.

De asemenea, este esenţial de a sprijini părinţii, de a crea locuri de muncă pentru persoanele cu autism în baza aptitudinilor lor şi punctelor forte şi de a îmbunătăţi educaţia publică pentru a răspunde mai bine nevoilor elevilor cu autism.

Odată cu întreprinderea acestor măsuri vor beneficia societăţi în întregime, oferind mai multe oportunități persoanelor cu autism, celor dragi şi altor persoane. După cum a menţionat mama unui copil cu autism, „Deşi fiica mea a parcurs un drum lung, eu am parcurs unul şi mai lung.”

Împreună, să călătorim pe acest drum spre o lume mai grijulie şi mai incluzivă.

 Comunicat ONU